Sağlık

Uzman uyarıyor! Bone ve kadın çoraplarıyla filtre kahve yapamazsınız.

Uzman uyarıyor!

Bone ve kadın çoraplarıyla filtre kahve yapamazsınız.

Gıda Teknolojisi Öğretim Üyesi, kadın çorabı ve bone gibi malzemelerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, küçük böcekler ve sinekler gibi istenmeyen yabancı maddelerin bu malzemelerin üzerine kolaylıkla bulaşabildiğini belirtti. Görmek. Öznur Eylülcim: “Üretilen bu malzemelerin çevreyle temas ederek kirlenmesi ve yabancı madde taşıması insan sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi. Görmek. Kimya Mühendisi Öznur Eylülcim, artan maliyetler nedeniyle bazı işletmelerin filtre kahve yaparken bone, kadın çorabı gibi malzemeleri kullanmasını gıda güvenliği açısından değerlendirdi.

Gıda güvenliği tüketiciyi korumayı amaçlamaktadır

Maliyetlerdeki artışın kolay ve ucuz üretim yollarını aramanın değerli bir nedeni olduğuna dikkat çeken Kimya Mühendisi Eylülcim, “Gıda güvenliğinde en büyük amaç tüketiciyi gıda kaynaklı tehlikelere karşı korumaktır; Sağlığa zarar verecek ve güvenliği tehdit edecek unsurları ortadan kaldırmak veya önlemek. “Bone, kadın çorabı gibi kişisel ürünlerin herhangi bir gıda ürünüyle teması kesinlikle çok önemli bir gıda güvenliği meselesidir.” Şu şekilde konuştu:

Kadın çorabı, bone gibi ürünlerin üretim koşulları…

Konuşmacı, gıdanın halk sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk faktörlerine açık olduğunu vurguladı. Görmek. Öznur Eylülcim şöyle devam etti:

“Filtre kahvede bone, kadın çorabı gibi ekipmanların kullanılması fiziksel tehlike olarak incelenirse; Mutlaka beslenme açısından güvenli değildir. Örneğin kadın çorabı, bone gibi eşyaların üretimi sırasında bu malzemelerin üzerine toz, tüy, saç, küçük böcekler, sinekler gibi istenmeyen yabancı unsurlar kolaylıkla bulaşabilmektedir. Gıdalar için sterilizasyon işleminin önemli olduğu düşünüldüğünde, gıda ile temas edecek ekipmanlar üzerinde bu yabancı unsurların bulunması veya üretilen bu malzemelerin çevre ile temas ederek kontamine olması ve üzerinde yabancı unsurlar taşıması, gıda ile temas edecek ekipmanlar üzerinde bu yabancı unsurların bulunması, İnsan sağlığı açısından büyük bir risk.”

Aynı zamanda kimyasal olarak da riskli!

Olumsuz koşullarda üretilen tekstil ürünlerinin biyolojik risk oluşturabileceğini belirten Kimya Mühendisi Eylülcim, şöyle konuştu:

“Virüsler, parazitler ve bakteriler gibi biyolojik risklere neden olan faktörler insan sağlığını önemli ölçüde etkileyecektir. Son olarak gıda güvenliği açısından incelendiğinde filtre kahve üretiminde bone ve kadın çoraplarının kullanılması en büyük kimyasal riski oluşturmaktadır. Bone, kadın çorabı gibi pek çok giysinin yapısı naylon, polyester veya akrilik dediğimiz poliamid bazlı sentetik elyaftan oluşabiliyor.

Bu maddelerin yüksek sıcaklıklara maruz kalması yapısal bozulma sonucu çözünmeye neden olabilir. Üstelik tüm bu sorunlar zararsız olsa bile, bone ve kadın çorabı üretiminde de sentetik boyalar ve ağartma amaçlı zararlı yardımcı kimyasallar kullanılıyor.”

Dezenfeksiyona uygun müslin kullanılabilir

Öğretim üyesi, filtre kahve üretimi sırasında bone ve kadın çoraplarının kullanılmasının, kimyasal elementlerin sıcak suda çözünmesine ve kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini belirtti. Görmek. Öznur Eylülcim, “Kahve filtreleme işleminde tek kullanımlık özel filtre kağıtları veya yeniden kullanıma ve dezenfeksiyona uygun yüzde 100 pamuk muslin yeni nesil filtreler gibi gıdaya uygun malzemeler kullanılabilir. Kadın çorabı, bone gibi ürünler kişisel kullanım dışında kesinlikle kullanılmamalı” dedi. dedi.

Gıda ürünleri eldiven kullanılmadan hazırlanmamalıdır.

Öğretim Üyesi Bkz. Öznur Eylülcim, kafe ve restoranlarda insan sağlığına yönelik en büyük riskin çapraz bulaşmadan kaynaklandığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu kirlenmeyle biyolojik ajan olan zararlı bakteri ve virüsler bir yüzeyden diğerine geçiyor. Bu kirliliğin kaynağı çalışanlar, çalışma yüzeyleri, kullanılan ekipmanlar, cihazlar ve temizlik aparatları olabilir. Çalışanlar söz konusu olduğunda eller gıdayla doğrudan temas halindedir ve eldiven kullanılmadan hazırlanan gıda ürünlerinde bulaşma yaygındır. Ellerin veya el temizliğinde kullanılan çeşitli bezlerin uygun şekilde dezenfekte edilmemesi halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır.

Bunun dışında çalışma yüzeylerinin uygun şekilde temizlenip dezenfekte edilmemesi, kaşık, bıçak, kesme tahtası gibi ekipmanların birden fazla gıda için temizlenmeden kullanılması gibi birçok süreç de kontaminasyona neden oluyor.”

Çalışanlara gıda sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi gerekiyor

Halk sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması için önlem alınması gerektiğini kaydeden Kimya Mühendisi Öznur Eylülcim, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öncelikle işletmelerin sistematik kontrolleri yapılmalı ve mevzuata uymayan durumların tespiti için gerekli süreçler hayata geçirilmelidir. Çalışan insanların gıda sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmesi bir diğer önemli konudur.

“Kafe ve restoranlarda gıda güvenliğine uygun olmayan ve halk sağlığını tehdit eden malzemelerin kullanıldığına tanık olan tüketiciler mutlaka Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ALO174 Gıda Hattını arayarak ihbarda bulunup şikayette bulunmalıdır.” Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.42725

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu